
SIK İDRAR VE GECE İDRARA KALKMAK
Sık idrardan kast edilen iki idrar arasındaki sürenin 2 saatten daha az olmasıdır. Sık idrara gitmek sübjektif bir ifade olduğundan hasta idrarını 2 saatten fazla tutabilmesine rağmen sık idrara gittiğinden yakınabilir.
Normal şartlarda gece uykudan kalkılmaz. Bir kere bile idrar için uykudan uyanmayı anormal kabul edenler olsa da birden fazla idrar için uykudan uyanma anormal kabul edilmelidir. Uyku bozukluklarında hasta gece uykuya dalmadan önce veya uykudan uyandığında idrar ihtiyacı hisseder. Bu hastalarda asıl sorun uykuya başlama ve uyuma sorunudur. Hastalar durumu gece idrara çok çıkıyorum şeklinde ifade ederler.
SIK İDARIN VE GECE İDRARA KALKMANIN NEDENLERİ
A-Üriner organ kaynaklı nedenler
1-Enfeksiyonlar:
İdrar yolu infeksiyonlarda, idrar yollarını döşeyen iç deri (mukoza) fazla uyarıldığından sık idrar ve bunun yansıması gece idrara çıkma olmaktadır. Akut sistit üriner sistem mukozasının aşırı uyarılması nedeniyle sık idrar, idrar yaparken yanma, ani ve şiddetli idrar yapma ihtiyacı ve idrarda kanama olabilir. Akut böbrek enfeksiyonu veya prostat enfeksiyonu varsa yukarıdakilere ateş eklenir.
2-Taşlar
Taşın mukozaya yaptığı tahriş ve tıkanma sik idrara neden olur. Üreter dediğimiz böbrekten sonraki kanalı yıkayan taşlarda yan ağrısı mevcuttur. Mesane taşları ilaveten idrar akımını etkiler.
3-Tümörler
İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ve mesane kanseri yollarda daralma veya tıkanmaya neden olduğunda hasta idrarını tam boşaltamaz. Bir miktar idrar mesanede artık olarak kalır. Bu artık idrar üzerine gelen yeni idrar ile mesane daha çabuk kapasitesine erişir ki sonuç sık idrara ve gece idrara kalkmadır.
4-Mesane bozuklukları
Mesane içi basıncının yüksek olduğu nörojen mesane hastalıklarında sık idrar görülür. Bunlarda nörolojik semptom ve bulgular eşlik eder. Aşırı aktif mesane dediğimiz mesanenin aşırı uyarılmasın durumunda da sık idrar yapma görülür. Bunlarda ani işeme ihtiyacı belirgin bulgudur.
B-Sistemik nedenler:
Vücuttan atılması gereken sıvı fazla olduğunda sık idrar ve bunun yansıması olarak gece idrara çıkma ortaya çıkar. Şeker hastalarında idrar miktarı artmakta, sık idrar olmaktadır.
Kalp yetmezliklerinde gündüz alt tarafta biriken sıvı gece yatar pozisyonda dolaşıma katılmakta ve idrar miktarı artmaktadır ki bu durum gece sık idrara kalkmak şeklinde semptom vermektedir.
İdrar söktürücü ilaçlar ve besinler, bazı tansiyon ilaçları ve kalp ilaçları da sık idrar sebebidir.
