İdrar Yolundan Gelen Sıvılar Nelerdir?
İdrar yolundan akan sıvıların türleri ve özellikleri bilinmelidir. Bu bilgi sayesinde hastalık belirtilerinin tanınması kolaylaşacak ve normal akıntıların hastalık gibi algılanması önlenecektir. Birçok genç bu sıvıları bir hastalık belirtisiymiş gibi algılayabilmektedir.
- İdrar: Böbrekten süzüldükten sonra mesanede depolanan ve mesanenin kasılması ile dışarı atılan sıvı idrar olarak bilinmektedir. İdrarı kıvam, renk ve kokusu ile herkes tanır, başka şeylerle kolay karışmaz.
- Vedi: İdrardan sonra gelen 1-2 damla, idrardan daha koyu kıvamlı, kaygan sıvıdır. Temizlenme sırasında penis ucundaki sıvının kaygan olması ile fark edilir. Prostat ve idrar yolu içindeki salgı bezlerinden gelmektedir. Bu sıvının, dışkılama esnasında ıkınırken gelen sıvıyla aynı olduğu düşünülmektedir.
- Meni: Cinsel uyarılma sırasında arka idrar yolu ve meni kanallarında biriken sıvı, boşalma ile dışarı atılır. Boşalma ile atılan sıvıya meni denir. Gelen sıvının meni olması için, cinsel uyarılma ve boşalma hissi olmalıdır. Ancak gece boşalmalarında bunlar olmayabilir. Gelen sıvının özelliğinden, boşalma olduğu anlaşılır. Meni 2-6 cc hacminde, önce pıhtı şeklinde, sonra sıvılaşıp akıcı olan, özel kokulu ve mat beyazımsı bir sıvıdır.
- Mezi: Cinsel uyarılma esnasında penisin ucunda beliren birkaç damla yapışkan, şeffaf sıvıdır. Bazı erkeklerde çok belirgin olurken bazılarında çok azdır. Bu sıvı meni ile karıştırılmamalıdır.
İdrar Yolunda Akıntı (Uretral akıntı)
Üretral akıntı, uretra ve prostat hastalıklarının sık görülen bulgusudur. Daha çok cinsel aktif erkek ve kadınlarda görülür.
Üretral akıntı genellikle idrar yapmasıyla ilişkisiz olarak meydana gelir. Hastalar bazen iltihap akıyor, cerahat geliyor, kendiliğimden boşalıyorum gibi ifadeler kullanabilmekteler. Akıntı şeffaf, sarı-yeşil hatta kanlı renkte olabilir.
Akıntı nedenleri:
1. Üriner sistem enfeksiyonları
a. Üretrit
b. Sistit
2. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
a. Gonore üretriti
b. Gonore dışı üretritler
3. Prostatit
a. Akut
b. Kronik
4. Üretra kanseri
5. Fizyolojik akıntılar