ÇOCUKLARDA GECE İDRAR KAÇIRMA
Gece uyku halinde idrar kaçırma olayına ‘Enürezis’ denilmektedir. Küçük çocuklarda gece idrar kaçırma fizyolojiktir. Eğer çocuk 5 yaşından sonra gece idrar kaçırıyorsa enüresis tanısı kullanılır.
Çocuklarda sık görülebilen bir durumdur. Yedi yaşına kadar çocukların %5-10 arasında görülür.
Hem çocuk hem de aile için stresli bir durum olduğundan çocukta psikolojik anlamda olumsuz bir durum oluşturabilir. Bu nedenle 5 yaş sonrasında gece idrar kaçırması olan çocukların tedavi edilmesi gerekmektedir.
TEDAVİ
Tedavide ilk olarak çocuğun ve ailenin tedavi için motivasyonu sağlanır. Daha sonra çocuğun sıvı alımı ve işeme alışkanlıkları düzeltilir.
Aralıklı işeme (gündüz 2 saatte bir tuvalete gidip işenmesinin sağlanması)
Sık idrara neden olabilen sıvı ve gıdalardan uzak durma (kola, asitli içecekler, çay kahve vs.)
Gece yatmadan önce son 1 saat sıvı alımının azaltılması
Gece yatmadan hemen önce işenmesi
İşeme günlüğü ve güneş takvimi ile motivasyon sağlama
ALARM TEDAVİSİ
Alarm tedavisi etkin bir tedavidir ve %80’e varan başarı oranları bildirilmiştir.
Alarm tedavisinde hastanın iç çamaşırına bir alarm sistemi entegre edilir. Hasta gece uykusunda işediği takdirde alarm aktive olur ve ses çıkarır. Çocuk uyanır.
Tedavi başarılı olduğu takdirde en az 6 ay devam edilmelidir. Bu tedavinin belirgin bir yan etkisi bulunmamaktadır.
İLAÇLAR
Desmopressin asetat ( ADH analoğu):
ADH idrar miktarını bedenin ihtiyacına göre kontrol eden hormondur. Etkisi idrar miktarını azaltma yönündedir. Yokluğunda veya azlığında idrar miktarı çok olur. Desmoperssin ilacı bu hormonun etkisine benzer etki gösterir. Yani kullanıldığında idrar miktarını azaltır, dolayısıyla idrar kaçırma olmaz. İlacın yan etkilerinden bazıları; baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, mide bulantısı, kusmadır. Gece yatmadan 1 saat önce ilacın verilmesi önerilmektedir. Bu ilaç özellikle gece idrar üretiminin fazla olduğu hastalarda etkilidir ve %70 civarında başarı oranları bildirilmiştir.
İmipramin (antidepresan):
Gece yatmadan 1 saat önce ilacın verilmesi önerilir. 6 yaş üzerindeki çocuklarda kullanılabilir. Yan etkileri, anksiyete, irritabilite, iştah kaybı ve kardiyotoksite olabileceği bildirilmiştir. Gece uyanma bozukluğu olanlarda uygulanabilir.
Oksibutinin HCl (antikolinerjik):
Mesane düz kasını gevşetir. Yan etkileri; kabızlık, ağız kuruluğu, halüsinasyon, gerginlik, baş dönmesi gibi durumlardır. Aşırı mesane aktivitesi olan olgularda antikolinerjik tedaviler etkili olabilir.