İDRAR KAÇIRMA (İNKONTİNANS)

İdrar depolama, yapma ve tutma fonksiyonlarında rolü olan yapılardan herhangi birinin görev yapamaması ya da zayıflaması idrar kaçırmaya sebep olabilir.

İDRAR DEPOLAMA-YAPMA VE TUTMA MEKANİZMALARI

Böbreklerde üretilen idrar, idrar yollarından mesaneye iletilir. Mesane, duvarı ileri derecede elastiki olduğundan, gelen idrarı dolma kapasitesine ulaşıncaya kadar iç basıncında değişiklik olmaksızın depolar. Mesanenin dolması esnasında mesane çıkış yerinde bulunan mesane adaleleri, prostat içindeki adaleler ve prostatın uç kısmından sonraki idrar yolunu çevreleyen kas lifleri (büzücü kaslar) kasılı durumda bulunurlar. Bu sayede idrar kaçmaz.

Mesane doluluğu, mesanenin kapasitesine ulaşınca (yaklaşık 500 cc) sinirler beyne uyarılar gönderir. Beyin idrar yap ya da yapma kararını verir. Eğer idrar yapmak için ortam müsait değilse, beyinden gönderilen uyarılarla mesane kasının biraz daha gevşemesi, idrar tutucu adalelerin biraz daha kasılması sağlanır.

İdrar yapıp-yapmama kararı erişkinde beyin tarafından verilir. Çocuk idrar kontrol kabiliyetini kazanmadan önce ise mesane doldukça, beyne sorulmaksızın refleks yolla işeme meydana gelir.

İdrar yapma esnasında önce, mesanenin çıkış deliği ile böbrekten gelen iki idrar kanalı arasında kas lifleri kasılır. Bu sayede böbrek tarafındaki idrar yollarına idrarın geri kaçmaması sağlanırken aynı zamanda mesane çıkışı huni şeklini alarak idrar akımına yol oluşturulur. Bunun hemen akabinde idrar tutucu adalelerde gevşeme ve mesane kaslarında kasılma meydana gelir. Sonuçta idrar akımı başlar.