
İDRAR KAÇIRMA (İNKONTİNANS)
İdrar depolama, yapma ve tutma fonksiyonlarında rolü olan yapılardan herhangi birinin görev yapamaması ya da zayıflaması idrar kaçırmaya sebep olabilir.
İDRAR DEPOLAMA-YAPMA VE TUTMA MEKANİZMALARI
Böbreklerde üretilen idrar, idrar yollarından mesaneye iletilir. Mesane, duvarı ileri derecede elastiki olduğundan, gelen idrarı dolma kapasitesine ulaşıncaya kadar iç basıncında değişiklik olmaksızın depolar. Mesanenin dolması esnasında mesane çıkış yerinde bulunan mesane adaleleri, prostat içindeki adaleler ve prostatın uç kısmından sonraki idrar yolunu çevreleyen kas lifleri (büzücü kaslar) kasılı durumda bulunurlar. Bu sayede idrar kaçmaz.
Mesane doluluğu, mesanenin kapasitesine ulaşınca (yaklaşık 500 cc) sinirler beyne uyarılar gönderir. Beyin idrar yap ya da yapma kararını verir. Eğer idrar yapmak için ortam müsait değilse, beyinden gönderilen uyarılarla mesane kasının biraz daha gevşemesi, idrar tutucu adalelerin biraz daha kasılması sağlanır.
İdrar yapıp-yapmama kararı erişkinde beyin tarafından verilir. Çocuk idrar kontrol kabiliyetini kazanmadan önce ise mesane doldukça, beyne sorulmaksızın refleks yolla işeme meydana gelir.
İdrar yapma esnasında önce, mesanenin çıkış deliği ile böbrekten gelen iki idrar kanalı arasında kas lifleri kasılır. Bu sayede böbrek tarafındaki idrar yollarına idrarın geri kaçmaması sağlanırken aynı zamanda mesane çıkışı huni şeklini alarak idrar akımına yol oluşturulur. Bunun hemen akabinde idrar tutucu adalelerde gevşeme ve mesane kaslarında kasılma meydana gelir. Sonuçta idrar akımı başlar.

İDRAR KAÇIRMA (İNKONTİNANS) NEDENLERİ
1-Mesaneye ait nedenler
a) Enfeksiyonlar (Sistitler, CYBH)
b) Tümörler (BPH, Prostat CA, mesane CA)
c) Mesane taşları
d) Aşırı aktif mesane
2-İdrar tutucu adalelere (Sfinkter) ait nedenler
a) Travma ve ameliyatlar
b) Pelvis taban zayıflıkları
3-Sinir sistemine ait (Nörolojik) nedenler
a) İnme
b) Tümörler
c) Parkinson hastalığı
d) Demans
e) Spinal kord bası sendromları
f) Sinir sistemini etkileyen travmalar
g) Periferik Nöropatiler
4-Diğer nedenler

İDRAR KAÇIRMALARININ SINIFLAMASI
İdrar kaçırma, kaçırmanın özelliğine göre sınıflandırılmıştır. İdrar kaçırmanın özelliği altta yatan nedeni belirlemede önemlidir.
- Acil İşeme Hissine Bağlı İdrar Kaçırma (Urgency incontinance)
- Strese Bağlı İdrar Kaçırma
- Taşma tarzında idrar kaçırma (overflow incontinence)
- Total idrar kaçırma

STRESE BAĞLI İDRAR KAÇIRMA
Buradaki stres ruhsal bir gerilim anlamında değildir. Öksürme, gülme, hapşırma, otururken veya yatarken kalkma, ağır bir şey kaldırma gibi karın içi basıncını arttıran gerilmeler kastedilmektedir.
Karın içi basıncındaki artma karın içinde bulunan mesane üzerine de yansır ve onun basıncını da arttırır. Normaşde mesane üzerine yansıyan bu basınca karşı büzücü kaslar daha fazla kasılarak yanıt verir ve idrar kaçmaz.
İdrar tutucu, büzücü kasları etkileyen ameliyatlardan (prostat ve idrar yolu ameliyatları) ve kazalardan sonra bu kasların kapasiteleri geçici veya kalıcı olarak azalabilir. Yine kadınlarda pelvis tabanı dediğimiz, karnın alt kısmındaki adalelerin zayıflığında, mesane ve çevresindeki yapılarda sarkma meydana gelir. Sarkıklık nedeniyle, idrar tutucu kaslarda ve mekanizmalarında bozulma olur. Bu durumlarda stres halinde idrar kaçar.

TAŞMA TARZINDA İDRAR KAÇIRMA
Mesane çıkışında daralmaya neden olan hastalıklarda (prostat büyümeleri, idrar yolu darlıkları) hasta idrarını tam yapamaz. Her idrar yaptıktan sonra idrarın bir kısmı mesanede kalır. Sonuçta mesane dolu kalır. Mesanedeki idrar miktarı o kadar artar ki çıkışta darlık olmasına rağmen, idrarın bir kısmı darlık bölgesinden damlama şeklinde kaçar. Yani gerçekte hasta idrarını yapamamaktadır. Kaçan idrar taşan idrardır.

ACİL İŞEME HİSSİNE BAĞLI İDRAR KAÇIRMA
Prostat büyümelerinde, mesane infeksiyonlarında ve bazı mesane hastalıklarında aniden idrar yapma hissi oluşur. Ani idrar hissiyle beraber kişi hemen idrarını yapmalıdır, aksi halde idrar kaçacaktır. Hasta tuvalete yetişene kadar idrarını kaçırır. Mesane infeksiyonlarında (sistit) bu tip idrar kaçırmalara sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ayrıca mesanenin kaslarında nörojenik kökenli ani kasılmalarda, mesane taşlarında, tümörlerde bu tip kaçırma görülebilir.