ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI

Toplumda en yaygın görülen enfeksiyonlardan birisi üriner sistem enfeksiyonlarıdır. Yenidoğan döneminde görülme oranı yaklaşık %1 olup erkek çocuklarda daha sıktır. İlk aylardan sonra kız çocuklarda daha sık görülür. Okul öncesi dönemde de kızlarda daha sıktır. Bu yaş grubunda görülme oranı %2-3 tür. Erişkin yaşta kadınlarda evlilik ve seksüel aktivite ile üriner enfeksiyon oranı artar. Kadınların %40-50’sinin yaşam boyu en az bir kez üriner enfeksiyon geçirdiği tahmin edilmektedir. Erkeklerde ise 15- 50 yaş arasında sıklığı azdır. Yaşlı (65 yaş üstü) erkeklerde üriner enfeksiyon sıklığı artar.

 

 

 

 

b 5 Resim2 a
 
 
MESANE ENFEKSİYONU (SİSTİT)

Mesane enfeksiyonu olarak bilinen sistit kadınlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Her yıl bayanların %10’unda sistit görülmektedir.

Sistitte, idrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrar ihtiyacı, aniden ve şiddetli idrar yapma ihtiyacı, tuvalete yetişene kadar idrar kaçırma, mesanenin üzerinde ağrı, idrarın son kısmında kanama gibi şikayetler görülebilmektedir. Bazen idrar yanması, ağrı, idrar yapma ihtiyacı o kadar fazladır ki hasta nerdeyse tuvaletten çıkamaz.

Hastanın şikayetleri ile beraber idrar tahlilinde anormalliğin görülmesi sistit tanısı için yeterlidir. Tanı için başka tetkik gerekmez. Ancak, sistit sık tekrarlıyor, tedaviye direnç gösteriyor, klasik belirtiler dışında başka belirtiler görülüyorsa, idrar kültürü, ultrasonografi ve başka ileri incelemeler gerekebilir.

 

b 5 Resim2 a
 
 

Basit sistit antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Antibiyotiğe başlandıktan 72 saat sonra şikayetlerin kaybolması gerekir. Genellikle 3 günlük tedavi yeterli olmaktadır.

Sistit bazı hastalarda çok sık tekrarlayabilmektedir. Bu  durumda sistite neden olabilecek riskler gözden geçirilip gerekli incelemeler yapılmalı ve koruyucu tedbirlerin alınması gereklidir. Korunmak için, bol su içmek, genital bölgenin temizliğine dikkat etmek,  güvenli olmayan yerlerde havuz ve denize girmemek gereklidir. Genital bölge temizliği önemli olmakla beraber aşırı temizlik, deodorantlar, mikrop öldürücü solüsyonlar vücudun normal mikrop florasını bozabileceğinden fayda yerine zararlıdır.

 

 

 

 

 

 

 

b 5 Resim1
 
 
BÖBREK ENFEKSİYONU (PYELONEFRİT)